Tarta z truskawkami i waniliową pianką
Składniki:
2,5 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek
Pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
ok 400 g truskawek
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz masło – wszystko siekamy dokładnie nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do lodówki.
Formę dotarty o średnicy ok 31cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód oraz boki wyklejamy większą częścią ciasta. Dokładnie raz przy razie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180º. Zapiekamy ok 15 minut. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu (nie przerywając miksowania) małym strumieniem wlewamy stopniowo olej. Gotową pianę wykładamy na zapieczony spód.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Układamy je dowolnie na pianie. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem pudrem.