Tarta z łososiem i szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
Produkty
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500g świeżego lub mrożonego łososia
- opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek
- śmietana
- 4 jajka
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia: Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to ciasto francuskie.Łososia pokroić w kostkę.Na maśle podsmażyć czosnek (4 ząbki), dodać szpinak, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W misce przygotować masę jajeczną – wymieszać 4 jajka, dodać 3-4 łyżki śmietany, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 1/3 szpinaku wyłożyć na ciasto, na to poukładać łososia, przykryć resztą szpinaku i na koniec zalać masą jajeczną.
Ewentualnie można posypać startą mozzarellą. Piec 30-40minut w 180 stopniach.