Tarta z kurkami
Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej, jajko, szczypta soli, szkl. przegotowanej chłodnej wody.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do zamrażalnika.
Farsz: 60 dag kurek, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki masła, cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 całe jajko+ 1żółtko.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby, podsmażyć. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać posiekaną natkę, całe jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Na to wyłożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać nożem listki i ułożyć na farszu. Liście oraz brzegi tarty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 40 min w temp. 190st.
Świetnie komponuje się z czerwonym barszczem.