Tarta z jeżynami

19 lipca 2012, dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki- wierzch ciasta:

3 łyżki galaretki porzeczkowej

75 dag jeżyn

Składniki- na ciasto:

25 dag mąki

12,5 dag masła

7, 5 dag cukru

1 jajko

sól- szczypta

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, wbić jajko. Wymieszać i dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie. Uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, zawijając w górę brzegi na wysokość 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stop. C. Po 25 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posmarować je galaretką i na wierzchu ułożyć jeżyny.