Tarta z jeżynami
Artykuł zewnętrzny
Składniki- wierzch ciasta:
3 łyżki galaretki porzeczkowej
75 dag jeżyn
Składniki- na ciasto:
25 dag mąki
12,5 dag masła
7, 5 dag cukru
1 jajko
sól- szczypta
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, wbić jajko. Wymieszać i dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie. Uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, zawijając w górę brzegi na wysokość 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stop. C. Po 25 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posmarować je galaretką i na wierzchu ułożyć jeżyny.