Tarta z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
300g mąki
200g masła
100g cukrukilka jabłek
200g masła
100g cukrukilka jabłek
odrobina cukru i masłaDo wykonania tarty potrzebny będzie grill elektryczny.
Mąkę ucieramy z masłem i cukrem za pomocą noża lub szybko rękoma. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulę. Jeśli ciasto nie chce nam się połączyć można dodać odrobinę wody. Zawijamy w bezbarwną folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy BARDZO CIENKO na kształt okręgu. Jeśli ciasta będzie za dużo można śmiało wstawić je do zamrażarki i wykorzystać innym razem. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w cząstki, wydrążamy nasiona. Kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy na cieście, posypujemy cukrem. Tartę umieszczamy na grillu jabłkami do góry. Na jabłkach układamy gdzieniegdzie małe kawałeczki masła. Ustawiamy grzanie na prawie max i przymykamy górny ruszt (ale nie do końca, górny ruszt nie może dotykać jabłek). I tak pieczemy, aż brzegi zaczną się rumienić. Zależy to od grubości ciasta i mocy grilla. Może to potrwać około 20 minut
Mąkę ucieramy z masłem i cukrem za pomocą noża lub szybko rękoma. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulę. Jeśli ciasto nie chce nam się połączyć można dodać odrobinę wody. Zawijamy w bezbarwną folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy BARDZO CIENKO na kształt okręgu. Jeśli ciasta będzie za dużo można śmiało wstawić je do zamrażarki i wykorzystać innym razem. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w cząstki, wydrążamy nasiona. Kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy na cieście, posypujemy cukrem. Tartę umieszczamy na grillu jabłkami do góry. Na jabłkach układamy gdzieniegdzie małe kawałeczki masła. Ustawiamy grzanie na prawie max i przymykamy górny ruszt (ale nie do końca, górny ruszt nie może dotykać jabłek). I tak pieczemy, aż brzegi zaczną się rumienić. Zależy to od grubości ciasta i mocy grilla. Może to potrwać około 20 minut