Tarta z fetą

17 marca 2013, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

file1363533021

    składniki:

250 g mąka,
200 g margaryna,
3 szt jajka,
250 g feta,
1 szt cebula biała,
1 szt papryka kolorowa,
3 łyżki mąka,
5 łyżek Pomidory krojone z puszki,
1 kulka mozzarella,
1 łyżka oregano
1 płaska łyżeczka czosnek granulowany
olej do smażenia

Z 250 g mąki,margaryny i jednego jajka zagnieść ciasto z dodatkiem szczypty soli.Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty(ja mam szklana więc nie wymaga natłuszczania).Ciasto nakłuć na dnie widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.Potem ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15 minut.W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Fetę zmiksować z dwoma jajkami.Do masy dodać czosnek i oregano,podsmażone warzywa,pomidory krojone i mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na podpieczone ciasto.Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.Piec ok 30 minut na 180 C.