Tarta z białą czekoladą i kardamonem
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 75 g zimnego masła,
- 1/4 szkl. zimnej wody.
Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Formę do tarty o śr. 25 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi formy. Odciąć nadmiar ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i piec ok. 15 min w temp. 190st. Usunąć papier i piec jeszcze 10 min. Przestudzić.
Nadzienie:
- 350 g białej czekolady,
- 425 ml śmietanki kremówki,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- nasiona z 8 torebek kardamonu.
Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu na proszek, wymieszać z posiekaną czekoladą. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, dokładnie rozmieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać. Lekko schłodzić. Przelać na gotową tartę. Schładzać ok. 3 godz.
Pyszna, delikatna, nie sposób jej się oprzeć…