Tarta tutti frutti
Potrzebne składniki
Owoce:
8 moreli
2 owoce kiwi
60 dag malin, porzeczek lub innych owoców jagodowych
Ciasto:
25 dag mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
4 jajka
0,5 l mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki
3 dag masła
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami, dodając odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt nagrzanym piecu. Upieczone – ostudzić.
Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać cukier i mąkę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z wanilią, wlać je do masy i ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając…aż utworzy się gęsty krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić.
Na upieczoną tartę nałożyć warstwę kremu i umyte osączone owoce.
Smacznego!