Tarta Tatin z jabłkami i lodami
CIASTO:
• 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu
• 20 g cukru
• szczypta soli
• 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kosteczkę
• 1 żółtko
• 2 łyżki wody
JABŁKA:
• 6 dużych soczystych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
• 150 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
• 150 g cukru
• 4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych)
• 1/2 łyżeczki lub 3 szczypty, lub 10 g cynamonu w proszku
• 16 listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za
pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
do lodówki na mniej więcej 30 minut. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
JABŁKA:
Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie
posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę.
Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę .
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
Po wystygnięciu tarty, kroimy ją na kawałki.
Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.