Tarta owocowa

16 czerwca 2014, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 op. Tarty na 1001 sposobów na słodkoDelecta_tarta owocowa_small

Do ciasta:

1 jajo

125 g zimnej margaryny

1‒2 łyżki mąki pszennej (do podsypania):

Do nadzienia:    

500 g truskawek

1 op. Galaretki o sm. truskawkowym Delecta

250 ml śmietanki 30‒36% tł. (ok. 1 szkl.)

125 ml mleka (ok. 1/2 szkl.)

1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w 1 szklance wody, pozostaw do przestudzenia. Chłodną  wstaw do lodówki, pozostaw do lekkiego zżelowania.

Ciasto:  Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min. do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min., do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

Nadzienie:  Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki. Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Na chłodną tartę wyłóż lekko zżelowaną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do ponownego schłodzenia.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.