Tarta kokosowa z bananami
Składniki na spód:
225 g mąki
100 g masła, pokrojonego w kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko
Składniki na krem:
3 jajka
120 g cukru pudru
130 g wiórków kokosowych
50 ml mleka kokosowego
kieliszek rumu
Spód: Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Kulę rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawiamy jeszcze raz do lodówki (na czas nagrzewania się piekarnika do 200C). Ponakłuwać widelcem i wstawić do podpieczenia na 10-15 minut.
Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy wiórki. Mleko dolewamy do masy i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy aż trochę stężeje. Wlewamy kieliszek rumu. Wylewamy masę na ciasto. Kroimy w plasterki 2 duże banany. Układamy na cieście. Pieczemy 10-15 minut.
na podstawie wodakokosowa.wordpress.com