Tarta kokosowa z bananami

22 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na spód:

225 g mąki
100 g masła, pokrojonego w  kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko

Składniki na krem:

3 jajka
120 g cukru pudru
130 g wiórków kokosowych
50 ml mleka kokosowego
kieliszek rumu

Spód: Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Kulę rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawiamy jeszcze raz do lodówki (na czas nagrzewania się piekarnika do 200C). Ponakłuwać widelcem i wstawić do podpieczenia na 10-15 minut.

Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy wiórki. Mleko dolewamy do masy i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy aż trochę stężeje. Wlewamy kieliszek rumu. Wylewamy masę na ciasto. Kroimy w plasterki 2 duże banany. Układamy na cieście. Pieczemy 10-15 minut.

na podstawie wodakokosowa.wordpress.com