Tarta jabłkowa z musem waniliowym
Ciasto kruche:
• 100 g masła
•    50 g cukru
•    1 żółtko
•    150 g mąki pszennej
•    sól i aromat waniliowy do smaku
•    mąka na podsypkę
Masa waniliowa:
•    150 g mleka
•    150 g śmietany
•    80 g cukru
•    3 jajka
•    20 g mąki ziemniaczanej
•    aromat waniliowy
•    sól do smaku
Nadzienie:
• 3 duże jabłka
Przygotowanie:
Łączymy masło z cukrem i żółtkiem, dodajemy sól i aromat waniliowy, mąkę. Całość wyrabiamy na jednolita masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy spód tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego pieca do temperatury 180 stopni C i piec ok. 10-15 minut na jasno zloty kolor. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wyciąć gniazdo nasienne.
Łączymy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy mleko ze śmietaną i aromatem wanilii. Ciągle mieszając powoli wlewać połączone jajka z cukrem i mąką. Chwilę pogotować ciągle mieszając i zestawić z ognia.
Dno i boki formy wykładamy ciastem kruchym o grubości ok. 3 mm. Pokrojone jabłka starannie układamy w wachlarz i całość zalewamy gorącą masą waniliową. Piec około 45 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C. Ciasto najlepiej smakuje podane na „świeżo”, po stygnięciu i odparowaniu, nie chłodzone.
        











