Tarta jabłkowa z musem waniliowym
Tarta jabłkowa z musem waniliowym
Ciasto kruche:
• 100 g masła
• 50 g cukru
• 1 żółtko
• 150 g mąki pszennej
• sól i aromat waniliowy do smaku
• mąka na podsypkę
Masa waniliowa:
• 150 g mleka
• 150 g śmietany
• 80 g cukru
• 3 jajka
• 20 g mąki ziemniaczanej
• aromat waniliowy
• sól do smaku
Nadzienie:
• 3 duże jabłka
Przygotowanie:
Łączymy masło z cukrem i żółtkiem, dodajemy sól i aromat waniliowy, mąkę. Całość wyrabiamy na jednolita masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy spód tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego pieca do temperatury 180 stopni C i piec ok. 10-15 minut na jasno zloty kolor. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wyciąć gniazdo nasienne.
Łączymy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy mleko ze śmietaną i aromatem wanilii. Ciągle mieszając powoli wlewać połączone jajka z cukrem i mąką. Chwilę pogotować ciągle mieszając i zestawić z ognia.
Dno i boki formy wykładamy ciastem kruchym o grubości ok. 3 mm. Pokrojone jabłka starannie układamy w wachlarz i całość zalewamy gorącą masą waniliową. Piec około 45 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C. Ciasto najlepiej smakuje podane na „świeżo”, po stygnięciu i odparowaniu, nie chłodzone.