Tarta czekoladowo-kawowa
Lato za nami, to właśnie jesienią kiedy za oknem szaro i ponuro z czystym sumieniem możemy pozwolić sobie na luksus przygotowywania czekoladowych łakoci. Ta tarta wyrazista w smaku polecana jest dla koneserów kawy i czekolady, połączenie tych dwóch czarnych składników smakuje wybornie i dodaje energii, po depresji ani śladu! Warto zwrócić uwagę na jakość składników. Przygotowanie tarty zajmie nam około 80 minut plus chłodzenie.
składniki:
200 gram mąki
szczypta soli
50 gram cukru
150 gram masła
jajko
3 łyżki zimnej wody niegazowanej
masa:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
3 jaja
125 gram cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25 gram gorzkiej czekolady
Ciasto: masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i tyle wody aby wszystkie składniki stanowiły jedna gładką masę.Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, potem rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć. Piec 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, które nakrywamy papierem do pieczenia i wykładana fasolą w celu obciążenia. Po 10 minutach zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy około 10 minut.
nadzienie: śmietankę podgrzewamy aż zacznie wrzeć, jaja ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i kakao cały czas ubijając, kawę również powoli dodajemy, dodajemy gorącą śmietankę, całość wylewamy na podpieczone ciasto,, Tartę dalej pieczemy około 30 minut. Na koniec posypujemy kakao i tartą gorzką czekoladą.