Tarta cytrynowa

23 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 40 dag mąki
– 10 da masła
– żółtko
– 2 łyżki cukru pudru
– aromat waniliowy

nadzienie:
– 4 cytryny
– 6 jaj
– 10 dag masła
– 1,5 szklanki cukru pudru

Z podanych składników na ciasto zagnieć masę, dodając około 1,5 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i ostrożnie przenieś do formy o średnicy 30 cm. Ciasto nakłuj  w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem pergaminowym. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Nadzienie: sparz 4 cytryny, otrzyj z nich skórkę, do miseczki wyciśnij sok, wyjmij pestki. Na małym ogniu podgrzewaj 6 mieszając 6 jaj, 10 dag masła i cukier puder.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj sok i skórkę otartą z cytryn, nadal podgrzewaj, mieszając, do chwili, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas wylej masę na ciasto. Piecz około 20 minut – masa powinna być lekko ścięta.
Kiedy tarta przestygnie, posyp ją cukrem pudrem.