Tarta cytrynowa

23 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 40 dag mąki
– 10 da masła
– żółtko
– 2 łyżki cukru pudru
– aromat waniliowy

nadzienie:
– 4 cytryny
– 6 jaj
– 10 dag masła
– 1,5 szklanki cukru pudru

Z podanych składników na ciasto zagnieć masę, dodając około 1,5 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i ostrożnie przenieś do formy o średnicy 30 cm. Ciasto nakłuj  w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem pergaminowym. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Nadzienie: sparz 4 cytryny, otrzyj z nich skórkę, do miseczki wyciśnij sok, wyjmij pestki. Na małym ogniu podgrzewaj 6 mieszając 6 jaj, 10 dag masła i cukier puder.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj sok i skórkę otartą z cytryn, nadal podgrzewaj, mieszając, do chwili, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas wylej masę na ciasto. Piecz około 20 minut – masa powinna być lekko ścięta.
Kiedy tarta przestygnie, posyp ją cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...