Tarta bezowa z porzeczkami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 20 dag margaryny
Nadzienie:
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 3 białka
- 15 dag cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Mąkę przesiewam z solą, siekam z margaryną. Wbijam żółtka. Zagniatam ciasto, formuję z niego kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczam, wkładam ją ciastem, formując wysoki rant. Piekę 30 minut w 200 st. C.
- Porzeczki myję, oczyszczam, posypuję mąką ziemniaczaną. Białka ubijam na sztywno, dodaję pod koniec cukier. Masę mieszam z porzeczkami. Wykładam na spód ciasta, posypuję wiórkami kokosowymi i piekę 20 minut w 160 st. C.