Taką pieczeń podałam w niedzielę. Smak podkręca jedna przyprawa
Szynka duszona z marchewką podawana z ziemniakami i sałatą to obiad dla całej rodziny. Mięso w sosie z marchewką wychodzi słodkie i soczyste, a przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Podałam taką pieczeń ostatnio w niedzielę, rodzina była zachwycona, nawet teściowa cmokała z zachwytu.
Mięso można przygotować według tradycyjnej receptury z wykorzystaniem ulubionych przypraw lub wykorzystać mieszanki przyprawowe do wieprzowiny. Osobiście uwielbiam mieszankę pod nazwą: czubryca czerwona. Jest to mało znana mieszanka przypraw, która jest moim zdaniem mało doceniana, a dodaje wszystkim potrawom, zwłaszcza mięsnym, bardzo aromatycznego i dość intensywnego pikantnego smaku oraz ciekawego aromatu. Skład czubrycy czerwonej nie jest stały i bardzo często różni się w zależności od kupionej mieszanki. W jej składzie zawsze znajdziemy jednak cząber górski, który jest składnikiem bazowym tej mieszanki i nadaje potrawom ostrego i korzennego smaku. W mieszance znajdziemy również w różnych proporcjach takie składniki, jak ostra papryka chili i papryka słodka, a także czarny pieprz oraz czosnek granulowany, sól i cukier. W mieszance, którą używam najczęściej znajduje się również bazylia, rozmaryn i majeranek, a także suszona cebula i papryka w płatkach, a także suszone pomidory.
W przygotowaniu mięsa najważniejszym krokiem jest obsmażenie plastrów z obu stron na wyraźny złocistobrązowy kolor. Jest to czynność, która ma na celu nadanie przygotowanemu daniu wyraźnego smaku i ładnego koloru. Niektóre przepisy zalecają obsmażenie mięsa dopiero po obtoczeniu w mące, dzięki czemu sos staje się bardziej gęsty i zawiesisty.
Szynka duszona z marchewką to obiad, który możemy przygotować przy wykorzystaniu bardzo niewielu, łatwo dostępnych składników. To sprawia, że przepis jest bardzo prosty, a jednocześnie stosunkowo tani. Szynka w marchewce może być podawana, tak jak w naszej propozycji z ziemniakami, ale równie dobrze komponuje się z kaszami, ryżem czy też różnymi kluskami oraz makaronem. Dla pełnowartościowego posiłku warto dodać także ulubioną surówkę. Nasza propozycja to sałata z jogurtem naturalnym i morelami. Warto aby surówka było lekko kwaśna, równoważy to bowiem smaki, słodkiej marchewki i mięsa.
Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 4 duże młode marchewki
– 4 młode cebulki
– 1 pietruszka korzeniowa
– niewielki kawałek selera korzeniowego
– ziele angielskie, liść laurowy
– sól do smaku
– ulubione przyprawy (u mnie czubryca czerwona, pieprz staropolski, czosnek niedźwiedzi)
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– zielona pietruszka i koperek zielony
Dodatki:
– gotowane ziemniaki
– zielona sałata z jogurtem greckim i morelami
– zielona pietruszka i koperek
Przygotowanie:
Szynkę umyć i pokroić w średniej grubości plastry. Lekko osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Rozgrzać patelnię i dobrze obsmażyć mięso z obu stron na oliwie lub oleju. Następnie mięso przełożyć do garnka i zalać wodą do przykrycia mięsa. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i dusić aż będzie miękkie. Na patelni podsmażyć pokrojoną grubo cebulkę oraz marchewkę pokrojoną w grube paski. Dodać warzywa do mięsa pod koniec gotowania. Doprawić ulubionymi przyprawami. W ostatnim kroku należy zaprawić sos jogurtem greckim. Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatą posypane zieloną pietruszką i koperkiem.