Czosnek jest cenionym dodatkiem do wielu potraw, zwłaszcza jesienną i zimową porą. Ze względu na swoje antybakteryjne i antywirusowe właściwości staramy się mieć go pod ręką w okresie zachorowań. Miłośnicy czosnku uwielbiają jego wyrazisty smak nie tylko w twarożku, popularnym sosie do pizzy, czy szpinaku z patelni, ale także w wielu innych daniach. Niestety zdarza się, że nie umiemy go właściwie przechowywać i sięgając po główkę zauważamy, że ząbki są nadpsute lub zaczęły kiełkować.
W jakich warunkach przechowywać czosnek? Przede wszystkim całe główki najlepiej trzymać w suchym i przewiewnym miejscu. W miejscu przechowywania powinna panować temperatura pokojowa. Może to być więc podręczna spiżarka lub po prostu kuchnia. Optymalny zakres temperatury to 15–20°C.
Czosnek można włożyć do koszyczka lub specjalnego pojemnika, który posiada otworki wentylacyjne. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie bawełnianych woreczków o niskiej gramaturze (niezbyt gęstym, prześwitującym splocie). Musi to być opakowanie zapewniające cyrkulację powietrza. Przechowywany w odpowiednich warunkach czosnek wytrzyma nawet 3 – 6 miesięcy.
Obrane już ząbki możemy krótko przechowywać w lodówce, w zamkniętych pojemniczkach zapobiegających wysychaniu. Nie róbmy tego jednak z całymi główkami. Sama lodówka nie jest dobrym miejscem na przechowywanie główek czosnku. Jest w niej zbyt chłodno i często także zbyt wilgotno. Ząbki czosnku mogą w niej mięknąć i stawać się gorzkie.
Przechowywanie czosnku w miejscu wilgotnym będzie powodować jego pleśnienie i gnicie. Z kolei przechowywanie w miejscu nasłonecznionym, na przykład na parapecie okna, doprowadzi do jego szybkiego kiełkowania. Podobnie stanie się, gdy będziemy trzymać czosnek w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenka, piekarnik, kaloryfer, piecyk.
Sposoby przechowania obranego czosnku
Jak już wspomniano, obrane ząbki można włożyć do szczelnego pojemniczka i umieścić w lodówce, ale jest to rozwiązanie służące przechowaniu ich przez kilka dni. Opakowanie temu służące może być szklane lub z tworzywa sztucznego, koniecznie z atestem do kontaktu z żywnością. Podkreślamy, że nie jest to metoda służąca przechowywaniu całych główek w łuskach. Starym sposobem jest czosnek tarty umieszczany w słoiku z solą. To tradycyjna metoda konserwowania, zapobiegająca wietrzeniu i psuciu. Utarty czosnek układamy w słoiku warstwami naprzemiennie z solą kuchenną. Słoik szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub zimnej piwnicy. Tarty czosnek zakonserwowany solą nadaje się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Obrane ząbki czosnku umieszczamy w słoiku i zalewamy olejem lub oliwą z oliwek. Przechowujemy w zakręconym słoiczku w lodówce. Ta metoda pozwala utrzymać świeżość przez 2 – 4 tygodni. Olej lub oliwę wykorzystujemy do przygotowywania potraw.
Czosnek można drobno posiekać lub przepuścić przez praskę i wysuszyć. W tej formie, jeśli będzie przechowywany w suchym miejscu i szczelnym pojemniku, będzie zdatny do spożycia przez 6 do 12 miesięcy. Proces suszenia odbywa się w piekarniku lub suszarce do warzyw i owoców w temperaturze 60°C.
Czosnek możemy również zamrozić, jednak nie powinno się go przechowywać w zamrażarce dłużej niż rok. Po tym czasie będzie tracił swoje cenne właściwości.
Czosnek możemy zamrozić na trzy sposoby: umieszczając w woreczku do mrożonek obrane ząbki, siekając i susząc w piekarniku przez dwie godziny, następnie wkładając do woreczka i do zamrażarki (oczywiście po schłodzeniu), lub przygotowując z niego pastę poprzez zblendowanie ząbków z oliwą i mrożenie w foremkach do kostek lodu lub małych, plastikowych pojemniczkach.
Sposobów przechowywania czosnku jest wiele. Dzięki nim możemy nie tylko cieszyć się przez dłuższy czas jego walorami smakowymi, ale przede wszystkim czerpać z jego drogocennych właściwości zdrowotnych.