Tak należy mrozić żywność. Nie popełniaj tych popularnych błędów

Avatar photo
15 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Mrożenie jedzenia to dobry sposób na jego przechowywanie i zabezpieczanie zapasów, aby nie uległy zepsuciu. Warto jednak wiedzieć, co możemy mrozić, a czego nie. Jak pakować produkty, by zawsze mieć do nich dostęp i nie rozmrażać niepotrzebnie większej ilości, niż jest nam potrzebna w danej chwili. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać, aby zamrożone produkty zachowały swoją wartość odżywczą i dobrze smakowały.

Każdy z produktów spożywczych ma przypisany do siebie maksymalny termin, w którym mogą one podlegać zamrożeniu. Przekraczanie go zwykle skutkuje utratą konsystencji i smaku, a w skrajnych przypadkach może dojść do widocznych zmian w jego strukturze. W zamrażarce możemy trzymać obok siebie owoce, warzywa i surowe mięso, a nawet jajka czy nabiał. Kluczem do poprawnego przechowywania żywności w ten sposób jest znajomość zasad, które trzeba przy tym zachować.

mro

Jak długo można trzymać jedzenie w zamrażarce?

Temperatura w komorze mrożącej żywność zwykle utrzymuje się na poziomie kilkunastu stopni. Jest to wartość wystarczająca do tego, aby w produktach nie rozpoczął się proces rozkładu. W tak niskiej temperaturze nie rozwijają się bakterie ani grzyby, więc nie mogą zagrozić naszemu zdrowiu. Ze względu na to, aby po rozmrożeniu jedzenia nie rozczarowała nas ich jakość, warto przestrzegać pewnych terminów. Dotyczy to zwłaszcza surowego mięsa. Może ono przebywać w zamrażarce ok. 100 dni i to tylko pod warunkiem, że w międzyczasie nie zostało choć trochę rozmrożone, np. z powodu przerwy w dostawie prądu czy awarii zamrażarki lub lodówki. Pieczywo można mrozić nawet przez pół roku, a najdłużej przechowujemy w ten sposób warzywa i owoce. Mogą one być zamrożone nawet przez rok.

Stosuj te zasady, aby mrożenie było łatwe i wygodne

Każdy zamrożony produkt powinien być opakowany – najlepiej w taki sposób, aby wewnątrz nie było powietrza. Warto porcjować jedzenie, by zawsze móc sięgnąć po optymalną ilość bez konieczności rozmrażania całego dużego opakowania. Pamiętajmy, żeby nie zamrażać ponownie tego, co już raz było w zamrażarce i zostało z niej wyjęte na dłużej niż kilka minut. Najwygodniej jest pakować jedzenie do woreczków próżniowych, niewielkich słoików lub pojemników plastikowych z pokrywką. Ta zasada nie obowiązuje jednak w przypadku płynów, które zamarzając zwiększają swą objętość i mogą doprowadzić do pęknięcia opakowań. Zupy i inne płynne produkty najlepiej mrozić, zachowując choć 20% wolnego miejsca w opakowaniu, aby miały odpowiednią przestrzeń. Zamrażane produkty nie mogą mieć oznak zepsucia. Warzywa i owoce warto pokroić na kawałki.

Te nietypowe produkty też można mrozić

Nie tylko mięso, pieczywo czy produkty roślinne mogą być mrożone. Nie każdy wie, że możemy mrozić też ugotowane już dania (np. zupę, gulasz, bigos itp.), a także wiele ciast czy surowe lub ugotowane jajka. Jajka należy mrozić bez skorupek, umieszczając je zawsze w oddzielnym pojemniku. Do mrożenia nadaje się też ser, twaróg czy śmietana. Po rozmrożeniu mogą ulec rozwarstwieniu czy nieco zmienić wygląd, ale wciąż będą nadawały się do użycia w gorących daniach, np. w zupach, na pizzy czy do upieczenia sernika. Ugotowany makaron także dobrze przechowuje się w formie zamrożonej.

Mrożąc żywność zawsze warto wziąć pod uwagę fakt, jak wiele wody zawierają. Niezbyt dobrze będą prezentowały się po rozmrożeniu cytrusy czy pomidory, których przydatność do spożycia będzie ograniczona. Zbyt długie przechowywanie produktów w zamrożonej formie będzie skutkowało utratą ich walorów odżywczych, więc warto zużywać zapasy na bieżąco i nie kupować o wiele więcej, niż nam potrzeba do przygotowywania jedzenia na bieżąco.