Tak łatwo wyjmiesz pestki z wiśni. Nie potrzebujesz drylownicy

dodał: Ewelina Szadkowska
Przygotowanie wiśni i innych owoców pestkowych do spożycia wymaga pozbycia się ich niejadalnych części, tj. pestek i ogonków. Zwłaszcza pestki mogą być niebezpieczne, jeśli przez przypadek je połkniemy lub nadgryziemy. Można się nimi udławić lub uszkodzić zęby. Zwykle do usuwania pestek jest używana drylownica, jednak nie każdy ma takie urządzenie w domu.
Obecność pestek w wiśniach to znacząca przeszkoda, gdy chcemy je zjeść lub przygotować jako przetwory. Pamiętajmy, że wewnątrz pestek jest zawarta toksyczna substancja – cyjanek, która w większych dawkach jest szkodliwa dla naszego organizmu. Jeśli pozostawimy pestki w wiśniach, z których zrobimy kompot na zimę, to po pewnym czasie cyjanek będzie uwalniany do płynu i w rezultacie uzyskamy niezdrowy produkt, którego lepiej nie spożywać. Dlatego wyjęcie pestek z wiśni to nie tylko kwestia estetyczna, ale też prozdrowotna.
Tak szybko wydrylujesz wiśnie
Sezon na wiśnie trwa w najlepsze i warto właśnie teraz korzystać z możliwości spożywania ich na surowo. Ich niezapomniany smak można też zamknąć w słoikach jako dżem, konfiturę czy kompot lub sok. Zapasy na zimę powinny być przygotowane tak, ab były gotowe do spożycia bez konieczności szukania w nich zagubionych pestek. Można stosować je jako dodatek do herbaty, deserów, ciast, a także jako np. smarowidło do kanapek czy naleśników. Jak je oczyścić z pestek bez zbędnego bałaganu? Można użyć tu kilku zaskakujących produktów. Przyda się m.in. pałeczka do orientalnych dań, którą trzeba umiejętnie wbić w owoc, a następnie wypchnąć z niego pestkę z przeciwnej strony. Podobnie zadziała słomka do napojów, pozwalająca na mechaniczne usunięcie pestki. Można użyć też widelca z dość szeroko rozstawionymi zębami. Pewnej wprawy wymaga operowanie za pomocą spinacza biurowego czy wsuwki do włosów.
Wartości odżywcze wiśni
Oczyszczone z pestek wiśnie królują na wakacyjnych stołach wielu Polaków. Ich włączenie do diety zapewnia dodatkową porcję witaminy C, która jest potrzebna nie tylko w sezonie przeziębień i grypy. Ta substancja odżywcza odpowiada za prawidłowość wielu procesów przebiegających w naszych komórkach. To dzięki niej cieszymy się zdrowiem i dobrą kondycją niezależnie od pory roku. Kobiety w dojrzałym wieku szczególnie docenia przeciwutleniacze, które opóźniają występowanie efektów zbyt wczesnego procesu starzenia. Osoby dbające o linię zyskają dodatkowe źródło błonnika roślinnego, który wspomaga odchudzanie, dając dłuższe uczucie sytości po posiłku. Dla pacjentów zmagających się z chorobami tarczycy wiśnie są zdrowym źródłem jodu.
Spożywanie wiśni jest dobrym pomysłem nie tylko latem, kiedy są łatwo dostępne. Poza sezonem można je zakupić w formie mrożonej lub jako dżemy. Warto też przygotować zapas przetworów, które będą miłym wspomnieniem wakacji i dodadzą wyjątkowego smaku słodkim przekąskom. Najbardziej wartościowe są wiśnie uprawiane bez stosowania oprysków i pestycydów, a także, które rosną na naszych działkach.