Tajskie proste danie według Buni

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 45 minut

Składniki :

  • pierś z kurczaka
  • 1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
  • 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 pieczarki
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
  • 2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • papryka mielona słodka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić. Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się – dodać 2 łyżki oleju – wsypać marchew i  kapustę. Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym.

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe – to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas. Potem jak potrzebuję otwieram, używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu. Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić.

file1305824290



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...