Tajskie proste danie według Buni

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 45 minut

Składniki :

  • pierś z kurczaka
  • 1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
  • 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 pieczarki
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
  • 2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • papryka mielona słodka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić. Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się – dodać 2 łyżki oleju – wsypać marchew i  kapustę. Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym.

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe – to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas. Potem jak potrzebuję otwieram, używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu. Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić.

file1305824290