Tajskie proste danie według Buni

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 45 minut

Składniki :

  • pierś z kurczaka
  • 1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
  • 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 pieczarki
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
  • 2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • papryka mielona słodka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić. Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się – dodać 2 łyżki oleju – wsypać marchew i  kapustę. Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym.

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe – to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas. Potem jak potrzebuję otwieram, używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu. Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić.

file1305824290



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...