Tajskie proste danie według Buni
Artykuł zewnętrzny
Czas : 45 minut
Składniki :
- pierś z kurczaka
- 1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
- 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
- 4 pieczarki
- biała część pora
- 1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
- 2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
- olej z pestek winogron
- sól
- pieprz grubo mielony
- papryka mielona słodka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić. Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się – dodać 2 łyżki oleju – wsypać marchew i kapustę. Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym.
Jeśli chodzi o mleczko kokosowe – to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas. Potem jak potrzebuję otwieram, używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu. Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić.