Tagliatelle z podgrzybkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1/2 kg obgotowanych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
- 25 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
- pęczek natki pietruszki
- 400 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, vegeta
- 2 łyżki masła
Poobrywać listki pietruszki i pokroić je (nie wyrzucać łodyżek). Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać grzyby i łodyżki pietruszki, można je zgnieść przed wrzuceniem – żeby wydobyć jak najwięcej aromatu. Grzyby doprawić i dusić wszystko pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie nastawić do gotowania makaron.
Wyjąć łodyżki pietruszki (ja zawsze je opłukuję w małej ilości wody, którą dodaję do grzybów). Dodać śmietanę (należy ją zahartować kilkoma łyżkami grzybów) i 2/3 posiekanej natki. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu czekając na ugotowanie się makaronu.
Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie. Makaron dodać do sosu, podlać wodą z gotowania makaronu (podpatrzyłam to u Jamiego Olivera – dzięki temu sos łatwiej „przyklei” się do makaronu) i wymieszać.
Przed podaniem posypać pozostałą częścią natki.