Tagliatelle z pieczarkami z olejem rzepakowym
Artykuł zewnętrzny
- 2 piersi kurczaka,
- 400 g pieczarek,
- 400 g makaronu tasiemka Czaniecki,
- 3 łyżeczki przyprawy do drobiu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 200 ml kremówki,
- sól,
- pieprz biały.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki i dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem.
Testowała:
Agnieszka – Witam, od kilku miesięcy prowadzę blog kulinarny http://www.kolorowowkuchni.blogspot.com/, a interesuję się kulinarią od kilku lat. Najchętniej cały wolny czas spędzałabym w kuchni. Interesują mnie produkty i przedmioty związane z kuchnią, gotowaniem, pieczeniem, przechowywaniem.
Prowadzi bloga: http://www.kolorowowkuchni.blogspot.com/