Tagliatelle z czerwonym pesto

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tagliatelle z czerwonym pesto

Pesto to cały poemat. Nie ma lepszego sosu do makaronu. Najfajniejsze jest to , że robi się go na zimno ucierając różne składniki z oliwą ( najlepiej ręcznie w moździerzu , bardziej niecierpliwi robią to blenderem ) .

Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
1 usiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanych listków czerwonej bazylii
szczypta soli
pieprz mielony
½ usiekanej drobno czerwonej papryki
25 dag makaronu Tagliatelle
5 łyżek utartego parmezanu

Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię , czerwoną paprykę dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Wymieszać z parmezanem . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.