Tagliatelle z czerwonym pesto
Tagliatelle z czerwonym pesto
Pesto to cały poemat. Nie ma lepszego sosu do makaronu. Najfajniejsze jest to , że robi się go na zimno ucierając różne składniki z oliwą ( najlepiej ręcznie w moździerzu , bardziej niecierpliwi robią to blenderem ) .
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
1 usiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanych listków czerwonej bazylii
szczypta soli
pieprz mielony
½ usiekanej drobno czerwonej papryki
25 dag makaronu Tagliatelle
5 łyżek utartego parmezanu
Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię , czerwoną paprykę dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Wymieszać z parmezanem . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .
nadesłane: Babciagramolka