Tagiatelle z fasolką szparagową
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 40 dag szynki wp bez kości, 400g makaronu tagiatelle, cebula, 2 ząbki czosnku, 30 dag żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i cienko mąką. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min. Zalać 2 szkl. wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą, posypać posiekaną bazylią.