Tagatoza – nowa alternatywa dla cukru

31 marca 2016, dodał: Aleksandra Kolanko
Artykuł zewnętrzny

Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla cukru. O zaletach tagatozy opowiada ekspertka ze Stewiarnia.pl.

Na rynku zdrowej żywności jest już naturalny ksylitol, erytrytol i stewia. Kolejna alternatywa dla diabetyków, osób dbających o linię i szukających zastępnika dla cukru to tagatoza. To monocukier występujący naturalnie w laktozie oraz owocach tropikalnego drzewa z Afryki. Finalny produkt, czysta tagatoza, jest w 100% wolna od laktozy i w pełni bezpieczna dla osób na nią uczulonych.

Biorąc pod uwagę nagminne nadmierne spożycie cukru oraz ściśle powiązaną z nim epidemię otyłości i cukrzycy, edukacja społeczeństwa z zakresu zdrowego odżywiania jest kluczowym działaniem, mogącym zaradzić zjawisku „globesity”. Ponieważ cukier jest w większości przetworzonych produktów konieczne wydaje się udostępnianie konsumentom i producentom bezpiecznych, niskokalorycznych odpowiedników cukru – komentuje Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl, propagatorka zdrowych zamienników cukru

Tagatoza została odkryta pod koniec lat 60-tych XX wieku przez międzynarodową grupę farmaceutyczną. Naukowcy zaobserwowali, że przywraca ona właściwy skład flory przewodu pokarmowego, dlatego znalazła zastosowanie w leczeniu chorych na raka jelit.

Okazało się że, oprócz naturalnych właściwości prebiotycznych, tagatoza ma też wiele innych zalet: smakuje niemal tak samo jak cukier, a ma od niego prawie trzy razy mniej kalorii – 1,5 kcal/g podczas, gdy cukier ma 4 kcal/g. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego (IG 7,5) jest polecana diabetykom i osobom na diecie. Nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, jak ma to miejsce w przypadku sacharozy. Nie pozostawia również gorzkiego posmaku tak jak sztuczne słodziki.

– Tagatoza świetnie sprawdzi się w kuchni, nie tylko do słodzenia napojów i deserów, ale do całkowitego zastąpienia cukru, np. w cieście drożdżowym, karmelizowanych warzywach czy bezie, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury, fermentuje (czyli wyrosną na niej drożdże na baby wielkanocne) i karmelizuje się. Takich właściwości nie mają inne naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol – dodaje ekspertka ze Stewiarnia.pl.

Zaletę tagatozy stanowi również łatwość użycia. Występuje w postaci kostek oraz jako słodzik w formie kryształków i tabletek. Kryształków dodaje się do potraw o połowę mniej niż cukru, natomiast kostki i tabletki odpowiadają płaskiej łyżeczce cukru. Tagatoza w tabletkach może zawierać laktozę.

Tagatoza jest stosowana w produkcji niskokalorycznych słodyczy, przetworów owocowych czy napojów, ale również w branży farmaceutycznej i kosmetycznej. Jest idealnym składnikiem past do zębów czy płynów do płukania ust, bo nie powoduje próchnicy i redukuje płytkę nazębną.

file1459425450