Tacos na śniadanie przeżywają swój wielki moment i coraz częściej są proponowane jako zdrowa alternatywa śniadaniowa. I bardzo słusznie, gdyż są pożywne, sycące i bardzo przyjemne do zjedzenia rano. W zależności od przepisu i wybranych dodatków możemy dostarczyć naszemu organizmowi węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów i warzyw, aby zapewnić sobie energię na cały poranek.
W tym przepisie miękkie tortille są wypełnione po brzegi kremową jajecznicą i zielonymi dodatkami. Pikantności i kwasowości dodaje relish pomidorowy, któremu szlachetności nadaje cebula i papryka chili.
Ten przepis jest zachwycająco prosty do wykonania, a wygląda cudownie. Jest także zadziwiająco smaczny. Mój syn uważa, że należy go wzbogacić smażonym bekonem, jednak osobiście wolę lekką wersję z kremową, mleczną jajecznicą. Tacos na śniadanie to pyszny sposób na urozmaicenie porannej rutyny jajecznej. Wystarczy rozbić jajka i usmażyć jajecznicę na mleku. To naprawdę najlepszy ze wszystkich smaków śniadaniowych zawinięty w ciepłą tortillę. Próbowałam też dodatku awokado, jednak zamieniłam go na większą ilość mieszanki zieleniny.
Zdrowe tacos również na kolację lub późny obiad
A co najlepsze, ten zdrowy pomysł na śniadanie zajmuje zaledwie 15 minut! Oznacza to, że idealnie nadaje się nie tylko na weekendowe szaleństwo śniadaniowe, ale także na poranki w każdy dzień w tygodniu. A jeśli jesteś taki jak ja, te śniadaniowe tacos mogą być również mile widziane w menu kolacyjnym. Lekko i zdrowo.
Tacos na śniadanie można swobodnie wzbogać warzywami, a możliwości są nieograniczone. Do prostych dodatków można zaliczyć podsmażoną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażony szpinak z czosnkiem lub podsmażony jarmuż. Nie ma nic szczególnie wyszukanego w tych śniadaniowych tacos i to właśnie sprawia, że są tak dobre. Mam nadzieję, że te śniadaniowe tacos także Wam przypadną do gustu.
Jak przygotować tacos z jajecznicą na śniadanie?
Składniki:
– 8 jajek
– 80 ml (1/3 szklanki) mleka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 80 g sera feta, pokruszonego
– 4 x 40 g tortilli, grillowanych
– 110 g (1/3 szklanki) relishu pomidorowego
– 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
– 2/3 szklanki mieszanych ziół/sałat
Przygotowanie:
W dużej misce ubić jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni nieprzywierającej i wlać mieszankę jajeczną. Smażyć przez 2-3 min. do momentu, aż jajka utworzą kremową jajecznicę. Wymieszać z fetą. Podzielić jajka między tortille. Nałożyć na wierzch relish pomidorowy, szczypiorek i zioła. Zawinąć w tortille, podawać.