Szynka z ziemniakami z piekarnika
Mięsko pieczone razem z ziemniaczkami. Proste acz smakowite danie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 30 dag chudego mięsa od szynki
- 2 cebule
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki oleju ( używam słonecznikowy )
- 2 łyżki wody
1 op. ,, Pomysł na Soczystego kurczaka z papryką i ziołami „( użyłam Winiar – pewnie inna przyprawa tego typu też może być ale akurat tą miałam , a sprawdziłam , że przyprawy gotowe do kurczaka rewelacyjnie sprawdzają się do wieprzowiny )
Obrać ziemniaki. Pokroić cebulę w ,, piórka ” .Oczyścić mięso z błon i tłuszczyków . Przyprawę wymieszać z 2 ły żkami oleju i 2 łyżkami wody i polać nią ułożone w naczyniu mięso , ziemniaki i cebulę . Wymieszać tak by przyprawa pokryła wszystkie składniki .
Włożyć do woreczka . Dokładnie zamknąć . Wsadzić do piekarnika nastawionego na 200 * C .Piec p[rzez godzinę .
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie worek , zlać sos i wyjąć mięso i ziemniaki z cebulką . Przekroić mięso na 2 porcje .Podawać z sezonową surówką .