Szynka pod pierzynką
Składniki:
1 kg. szynki
słoiczek musztardy francuskiej Kamis
jajko
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i przekrojonym czosnkiem. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i polać bulionem. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni, co jakiś czas polewając powstającym sosem. Do miseczki wbić jajko. Dodać bułkę tartą i musztardę i wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem. Szynkę wyjąć z brytfanny i odstawić, by lekko przestygła. Wierzch i boki przestudzonego mięsa posmarować olejem i przygotowaną masą musztardową. Powtórnie ułożyć szynkę w brytfannie i zapiekać jeszcze 15 minut, aż musztardowa pierzynka będzie rumiana.