Szynka pieczona z glazurą

7 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: średnie

Składniki:
– ½ surowej szynki wieprzowej z udźca,
– 2 łyżki Przyprawy do gyrosa Knorr,
– pęczek włoszczyzny,
– łyżka soli morskiej,
– 5 ziaren ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka pieprzu,
– 4 liście laurowe,
– łyżeczka goździków,
– ½ pęczka tymianku,
– 100 ml miodu,
– 100 ml miodu pitnego,
– 2 łyżki brązowego cukru,
– 100 ml jasnego sosu sojowego,
– 2 łyżki musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:
1.Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
2.Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj.
3.Usuń powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas dolewając wodę.
4.Wyjmij mięso i przełóż je do brytfanki. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach co 1 cm. Wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy.
5.Z miodu, miodu pitnego, brązowego cukru, sosu sojowego, musztardy i przyprawy Knorr zrób glazurę. Dzięki niej danie będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować.
6.Tak przygotowaną glazurą polej mięso. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°stopni. Co jakiś czas polewaj mięso sosem. Gotowe mięso powinno mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Szynkę podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.

Szynka pieczona z glazura 0