Szynka peklowana i pieczona w pomarańczach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
5 kg. surowej szynki
10 łyżek soli
łyżka saletry
2 łyżki cukru
10 pomarańczy
3/4 szklanki musztardy
3/4 szklanki miodu
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek granulowany Kamis
goździki
Przygotowanie:
Dwa litry wody zagotować z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę, cukier i ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem, polać zalewą i peklować 5 dni. Gotową szynkę umyć, osuszyć, włożyć do brytfanny, polać połową soku z 6 pomarańczy i piec 4 godziny w temp. 180 stopni. Resztę pomarańczy pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować ostudzoną szynkę. Przykryć plastrami pomarańczy,polać resztą soku i piec jeszcze 15 minut.