Szynka peklowana i pieczona w pomarańczach

28 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 kg. surowej szynki

10 łyżek soli

łyżka saletry

2 łyżki cukru

10 pomarańczy

3/4 szklanki musztardy

3/4 szklanki miodu

ziele angielskie

liście laurowe

czosnek granulowany Kamis

goździki

Przygotowanie:

Dwa litry wody zagotować z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę, cukier i ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem, polać zalewą i peklować 5 dni. Gotową szynkę umyć, osuszyć, włożyć do brytfanny, polać połową soku z 6 pomarańczy i piec 4 godziny w temp. 180 stopni. Resztę pomarańczy pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować ostudzoną szynkę. Przykryć plastrami pomarańczy,polać resztą soku i piec jeszcze 15 minut.