Szybkie pierniczki

2 grudnia 2010, dodał: Beauty
Artykuł zewnętrzny

Składniki ciasta :

0, 8 kg maki pszennej

0, 4 kg masła (min. 82 % tłuszczu)

2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej DELECTA

1 łyżeczka startego cynamonu

1 łyżeczka goździków

2 dag pomarańczowej

2 dag skórki cytrynowej

kilka orzechów włoskich

Składniki polewy :

1 szklanka cukru

0, 5 szklanki wody

1 dowolny aromat do ciasta DELECTA

Przygotowanie :

Do maki wlać stopione masło, wbić jaja, dodać rozpuszczona sodę oczyszczoną DELECTA, utłuczone i przesiane goździki i cynamon, utłuczone orzechy włoskie, drobno posiekaną usmażoną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze wyrobić, a następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Polecam wałki, do których wnętrza można nalewać letniej wody. To znacznie ułatwia wałkowanie. Wyciąć pierniczki formami w kształcie drzewek bożonarodzeniowych, serduszek, gwiazdek, księżyców, dzwoneczków, etc. Układać na blasze posypanej mąką. Piec ok. 20 min. Po ostygnięciu polać ciepłą polewą lukrową.

Przygotowanie polewy :

Zagotować cukier z wodą, zszumować i gotować na wolnym ogniu ‘na nitkę’.

SMACZNEGO !!!