Szybkie pierniczki
Składniki ciasta :
0, 8 kg maki pszennej
0, 4 kg masła (min. 82 % tłuszczu)
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej DELECTA
1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka goździków
2 dag pomarańczowej
2 dag skórki cytrynowej
Składniki polewy :
1 szklanka cukru
0, 5 szklanki wody
1 dowolny aromat do ciasta DELECTA
Przygotowanie :
Do maki wlać stopione masło, wbić jaja, dodać rozpuszczona sodę oczyszczoną DELECTA, utłuczone i przesiane goździki i cynamon, utłuczone orzechy włoskie, drobno posiekaną usmażoną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze wyrobić, a następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Polecam wałki, do których wnętrza można nalewać letniej wody. To znacznie ułatwia wałkowanie. Wyciąć pierniczki formami w kształcie drzewek bożonarodzeniowych, serduszek, gwiazdek, księżyców, dzwoneczków, etc. Układać na blasze posypanej mąką. Piec ok. 20 min. Po ostygnięciu polać ciepłą polewą lukrową.
Przygotowanie polewy :
Zagotować cukier z wodą, zszumować i gotować na wolnym ogniu ‘na nitkę’.
SMACZNEGO !!!