Szybkie mięso z cebulką i pieczarkami
Dla miłośników mięsnych potraw a zarazem osób, które nie lubią tracić dużo czasu w kuchni mamy nie lada gratkę: błyskawiczne, pyszne mięso wieprzowe pieczone na cebuli w piekarniku. Głównym bohaterem tego dania jest mięso schabowe, ale można również dobrze wykorzystać kawałki karczku. Upieczone kawałki mięsa serwujemy z ryżem lub kaszą i ulubionymi surówkami.
składniki:
kilogram schabu
5 cebul
400 gram pieczarek
4 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
opcjonalnie: starty żółty ser
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cząber, papryka słodka
olej rzepakowy
Posiekać 3 cebule w piórka, dużą blachę wysmarować olejem i wyłożyć cebulę. Mięso pokroić w plastry o grubości około 1 cm, wierzch mięsa naciąć w kratkę. Natrzeć mięso przyprawami z obu stron wyłożyć na blachę kratką do góry. Resztę cebuli i pieczarki posiekać w plasterki i podsmażyć na oleju na osobnej patelni. Układać na każdym kawałku mięsa, dodatkowo ułożyć na mięsie po kilka pomidorków koktajlowych lub po 3 plasterki pomidora. Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku, jeśli lubicie bardziej treściwe dania, to pod koniec pieczenia można posypać mięso serem i chwilkę zapiekać.