Szybkie i pyszne ciasto
Składniki:
– 4 jajka,
– szczypta soli,
– 1 szklanka cukru,
– 2 szklanki mąki – odejmujemy 2 czubate łyżki i zastępujemy dwiema łyżkami kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1/2 szklanki oleju,
– 1 szklanka orzechów – u mnie pół szklanki laskowych, drugie pół włoskich,
– 2 jabłka,
– 3 łyżki likieru kawowego.
Jajka ucieramy z cukrem i solą. Po chwili dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę (po łyżce, powoli). Dodajemy olej i likier kawowy. Wyłączamy mikser. Za pomocą łyżki mieszamy masę z orzechami (posiekanymi) i jabłkami (umytymi, obranymi i pokrojonymi w kosteczkę). Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w 180 – 200 stopniach przez ok. 40-60 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe). Smacznego!!!