Szybkie czekoladowe ciasto z fasoli czerwonej ze śliwkami i polewą
To ciasto jest idealne w okresie letnim: nie zawiera mąki ani tłuszczu, jest niezwykle pulchne i bardzo czekoladowe. Jego wykonanie jest błyskawiczne, do wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze i piec 35 minut, podwieczorek gotowy!
Można modyfikować ten przepis na kilka sposobów, np. zamiast posypywać ciasto płatkami migdałowymi można je posypać wiórkami lub orzechami, do ciasta można dodać nie tylko śliwki, ale np. jabłko i rodzynki lub śliwki suszone. Wszystko zależy od Waszych inwencji i kreatywności, my jedliśmy już to ciasto z wersji na ostro (z dodatkiem płatków chili), ziołowo – z dodatkiem bazylii i warzywnie (z dodatkiem cukinii i marchewki):
składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki kakao
– puszka czerwonej fasoli
– kilka śliwek węgierek
– banan dojrzały
– łyżka miodu
– łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę: łyżka masła lub oleju kokosowego, łyżka czubata kakao, łyżka ksylitolu, łyżka mleka, do posypania wiórki lub płatki migdałowe uprażone na patelni
Wykonanie:
wszystkie składniki na ciasto oprócz śliwek w dowolnej kolejności zmiksować w blenderze (lub blenderem ręcznym ugnieść na gładką masę). Do keksowki lub naczynia do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia wylać ciasto, na wierzch ułożyć śliwki bez pestek. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 35 minut. Przygotować polewę: stopic masło, dodać ksylitol, kakao i mleko, chwilę podgrzewać, Polać nią ciasto i posypać wiórkami.
smacznego!