Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem
Kiedy pierwszy raz sięgnęłam po ten przepis, byłam zdziwiona, że tak szybkie i łatwe ciasto może być aż tak smakowite i sycące. A jednak. Ciasto jest długotrwałe i zawsze mięciutkie w środku. Cudo;) Przepis znaleziony na stronie wielkiezarcie.pl
Polecam wszystkim, którzy mają niespodziewanych gości ;)
Składniki:
Szklanka cukru
Szklanka mleka
2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
cukier waniliowy
jedno jajko
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
3-4 łyżeczki dżemu (autorka poleca śliwkowy, jednak zrobiłam ostatnio z jeżynowym i jest wspaniały)
Wszystko razem wymieszać i wlać do wyłożonej masłem lub papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach ok. 1. godziny (ale warto sprawdzić po 45 minutach patyczkiem, czy ciasto jeszcze się do niego przyklei). Wyłożyć do wystygnięcia i pilnować Łasuchów, by nie dotknęli zbyt ciepłego ciasta;)