Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
– 10 dag drożdży
– szklanka cukru
– 4 jaja
– szklanka oliwy
– cukier waniliowy
– 3/4 szklanki mleka
– 5 szklanek mąki
– kg brzoskwiń
Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski, dodać cukier, jaja, oliwę, cukier waniliowy, mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać! Miskę odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Dopiero po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią ciasto. Brzoskwinie umyć, delikatnie wydrążyć pestki. Owoce pokroić w cienkie ćwiartki. Owoce ułożyć na wierzch ciasta, posypać lekko cynamonem i cukrem. Piec 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni C.