Szybkie bananowe placuszki bez mąki
Artykuł zewnętrzny
Te placuszki podbijają internet, wykonasz je szybko, nie musisz dodawać mąki, tajemnicą ich wykonania jest smażenie na rozgrzanym tłuszczu, na pewno się nie rozpadną! Nie trzeba ich też dodatkowo słodzić – banan odda swoją słodycz.
składniki:
- 2 większe dojrzałe banany
- 2 jajka zerówki średniej wielkości
- pół łyżeczki cynamonu opcjonalnie
- 2 łyżki kakao do zagęszczenia masy
- masło klarowane do smażenia
Do głębszej miski dodaj jajka, porządnie je roztrzep trzepaczką lub mikserem, dodaj banany i je rozgnieć widelcem. Masę wymieszaj, dodać kakao i cynamon jeśli lubisz tę przyprawę.
Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu, może być olej, ale najsmaczniejsze są na maśle klarowanym. Podawaj od razu – smakują ciepłe i zimne!