Szybkie bałkańskie placuszki priganice. Idealne śniadanie dla zabieganych!
Kuchnia bałkańska charakteryzuje się prostymi i smacznymi, sycącymi daniami, które podkreślają umiłowanie tradycji. Dania mączne, mięsa, bogactwo przypraw i warzywa to kwintesencja kulinarnych zwyczajów tego regionu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków i kulinarną wizytówką Czarnogóry są małe, smażone placuszki – priganice. Bardzo łatwo przygotujesz je na śniadanie. Czym są priganice?
Priganice to niewielkie placuszki smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle mają kształt kuleczek, trójkątów lub prostokątów. Jada się je na słodko lub słono, w zależności od dodatków, którymi najczęściej są sery w wersji wytrawnej, a na słodko miody lub dżemy. Można je podawać z jogurtem, owocami, pastami, serami, wędlinami, z miodem i orzechami lub cukrem pudrem.
Są bardzo popularną potrawą śniadaniową i właśnie na śniadanie podaje się je najczęściej, ale w Czarnogórze jada się priganice także na obiad i kolację lub podaje jako przystawkę. Nazwa tego przysmaku pochodzi od słowa „prigati”, co na Bałkanach oznacza „smażyć”. Kuleczki smażone na rozgrzanym oleju są złociste i chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku.
Przepis na najlepsze priganice
Jak to bywa z tradycyjnymi potrawami, są one modyfikowane, przez co powstaje wiele różnych wariantów. Tradycyjnie ciasto wyrabia się z mąki, wody, oleju, soli, drożdży i cukru. Do ciasta dodaje się także rakiji (lokalnego alkoholu z fermentowanych owoców), aby nie chłonęło nadmiernie tłuszczu podczas smażenia.
Najprostsze warianty, odpowiednie do przygotowania w naszej kuchni, przedstawiamy poniżej.
Priganice z drożdżami
Składniki:
300 ml letniej wody,
400 g mąki pszennej,
płaska łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
40 g świeżych drożdży,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy na kilka minut. Następnie do dużego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę. Wszystkie składniki mieszamy w taki sposób, jakbyśmy zagniatali ciasto na chleb. Oczywiście możemy użyć robota kuchennego. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na pół godziny, aby wyrosło. Najlepiej przykryć je bawełnianą lub lnianą ściereczką, żeby nie zasychało.
Krok 2: Po upływie 30 minut delikatnie zagniatamy ciasto dłońmi i robimy kuleczki. Zostawiamy je pod ściereczką na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Krok 3: Rozgrzewamy na patelni olej i z kuleczek formujemy kształt, jaki mają mieć nasze placuszki (kulka, kwadracik, pasek, trójkąt).
Krok 4: Smażymy przez kilka minut z dwóch stron na złocisty kolor. Podajemy ciepłe.
Priganice na szybko i bez drożdży
Składniki:
2 szklanki mąka pszennej,
1 szklanka wody,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy sól. Stopniowo wlewamy wodę, przez cały czas mieszając, aż powstanie jednolite i lepkie ciasto.
Krok 2: Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy ciasto dużą łyżką i kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W obu przepisach możemy dodać odrobinę ulubionego alkoholu, aby ciasto nie chłonęło tłuszczu.
Te maleńkie placuszki to doskonały pomysł na śniadanie na ciepło. Są uniwersalne, ponieważ podawać je możemy z dosłownie każdym dodatkiem. Jeśli chcemy poczuć bałkańskie klimaty, spróbujmy połączenia z ajvarem, jogurtem lub domowym serkiem robionym z greckiego lub bałkańskiego jogurtu. To bardzo proste i sycące śniadanie.