Szybki Tort Urodzinowy
składniki:
Biszkopt (na małą tortownicę):
3 jaja
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
II biszkopt
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyż proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Masa I
300 ml zimnego mleka
masa ajerkoniak z torebki
Masa II
300 ml zimnego mleka
masa czekoladowa z torebki
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
dowolne przybranie
Etapy przygotowania
Biszkopty:
Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 min. Tak samo następny biszkopt tylko z dodatkiem kakao.
Masy:
W dwóch naczyniach robimy masy – ajerkoniak i czekoladową – według przepisu na opakowaniu tzn zawartość torebki wsypujemy do zimnego mleka i ubijamy mikserem, aż masa będzie sztywna. (W zależności od rodzaju masy). Każdy biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą z cytryną (jak tort dla dorosłych możemy dodać alkohol) i przekładamy masą – na przemian – raz masa ajerkoniak, krążek biszkoptu, masa czekoladowa itd. Tort smarujemy masą ze wszystkich stron i obsypujemy wiórkami kokosowymi – chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy. Taki tort możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań. Oczywiście masy mogą być dowolne, dostępne w sklepach różnych firm.