Szybki obiad – jarzynowy raj
Jarzynowy raj – wiosenna i letnia propozycja na zdrowy, niskokaloryczny i szybki obiad
Póki nie mam możliwości skorzystania ze świeżych warzyw sięgam po dobre jakościowo warzywa mrożone, latem wybieram świeże:
* (mrożone) brukselki
* (mrożona) zielona fasolka szparagowa
* kilka marchwi
* (mrożone) kwiatki kalafiorów
* kawałek pora
* kasza jęczmienna
* kostka warzywna
* sól, pieprz
Warzywa w małych kawałkach wrzucamy do garnka z wodą, marchewkę kroimy w drobną kostkę, pora w plastry i dorzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy kostkę warzywną, wsypujemy kaszę (ja na dość spory garnek wrzucam około 1/3 czy 1/4 szklanki kaszy – ona mocno pęcznieje, ale to zależy kto jaką zupę lubi – gęstą czy bardziej rzadką). Po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem aż kasza się ugotuje (około 25 minut). Solimy i pieprzymy do smaku. Ważne jest to, że zupy można zjeść sporo, można się nią najeść, a nie ma w niej żadnego kalorycznego zagęstnika!
Wymiennie z kaszą możemy stosować także jakieś makarony – najlepiej drobniutkie, ładnie nam zagęszczą zupę.