Szybki obiad – jarzynowy raj

29 czerwca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Jarzynowy raj – wiosenna i letnia propozycja na zdrowy, niskokaloryczny i szybki obiad

Póki nie mam możliwości skorzystania ze świeżych warzyw sięgam po dobre jakościowo warzywa mrożone, latem wybieram świeże:
* (mrożone) brukselki
* (mrożona) zielona fasolka szparagowa
* kilka marchwi
* (mrożone) kwiatki kalafiorów
* kawałek pora
* kasza jęczmienna
* kostka warzywna
* sól, pieprz

Warzywa w małych kawałkach wrzucamy do garnka z wodą, marchewkę kroimy w drobną kostkę, pora w plastry i dorzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy kostkę warzywną, wsypujemy kaszę (ja na dość spory garnek wrzucam około 1/3 czy 1/4 szklanki kaszy – ona mocno pęcznieje, ale to zależy kto jaką zupę lubi – gęstą czy bardziej rzadką). Po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem aż kasza się ugotuje (około 25 minut). Solimy i pieprzymy do smaku. Ważne jest to, że zupy można zjeść sporo, można się nią najeść, a nie ma w niej żadnego kalorycznego zagęstnika!

Wymiennie z kaszą możemy stosować także jakieś makarony – najlepiej drobniutkie, ładnie nam zagęszczą zupę.

file1309344729



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...