Szybki murzynek
Artykuł zewnętrzny
każdy ma sposób na swojego murzynka ;-)
SKŁADNIKI:
- 1 kostka tłuszczu (najlepsze masło)
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao (deco moreno bądź podobne)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz, cukier, kakao, mleko } te składniki zagotować! Odlać 1/2 szklanki przygotowanej mieszanki na polewę, resztę ostudzić a następnie do mieszanki wbić jaja, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, przelać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, piec około 45 minut w 180st.C, sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy można już wyjąć :)) Na przestygnięte ciasto wylewamy polewę, można udekorować kolorową posypką, pycha! UWAGA! Jeśli dodamy więcej kakao ciasto będzie ciemniejsze i intensywniejsze w smaku :)