Szybki imprezowy barszcz czerwony
Artykuł zewnętrzny
- 1,5 l bulionu warzywnego
- szklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonej
np. z gotowania farszu do pierogów lub uszek - szklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)
- kilka suszonych grzybów
- łyżka majeranku
- 2 łyżki cukru
- sól,pieprz
Wykonanie:
- Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
- Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
- Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
- Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Podajemy z krokietami, uszkami, pierogami lub z paluszkami grissini.