Szybki Gulasz z piersi kurczaka

28 czerwca 2011,
dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 duża pierś kurczaka
2 łyżki margaryny
duża cebula
mrożona marchewka i pietruszka
kawałek czerwonej papryki
kostka rosołowa
ząbek czosnku
1-2 łyżki sosu pieczarkowego w proszku
listek laurowy
przyprawa warzywna
pieprz
łyżka śmietany

Przyrządzanie:

Pierś opłukać,pokroić na małe kawałki.W rondlu zeszklić na margarynie pokrojoną cebulę, dodać mięso, wszystko podlać wodą, tak aby przykryła mięso. Następnie wrzucić mrożone warzywa, pokrojoną drobno paprykę i ząbek czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem ok.20 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę śmietany, zagęścić sosem pieczarkowym doprawić pieprzem i przyprawą  lub solą. Można na koniec dosypać pokrojonego swieżego koperku,przez co danie zyska na smaku. Gulasz można podawać z ugotowanym w międzyczasie ryżem lub ziemniakami.

rada Gośki: można też dodać do gulaszu pół puszki kukurydzy lub groszku a śmietanę zastąpić jogurtem greckim, na koniec można posypać świeżymi ziołami

fotka redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...