Szybki Gulasz z piersi kurczaka
1 duża pierś kurczaka
2 łyżki margaryny
duża cebula
mrożona marchewka i pietruszka
kawałek czerwonej papryki
kostka rosołowa
ząbek czosnku
1-2 łyżki sosu pieczarkowego w proszku
listek laurowy
przyprawa warzywna
pieprz
łyżka śmietany
Przyrządzanie:
Pierś opłukać,pokroić na małe kawałki.W rondlu zeszklić na margarynie pokrojoną cebulę, dodać mięso, wszystko podlać wodą, tak aby przykryła mięso. Następnie wrzucić mrożone warzywa, pokrojoną drobno paprykę i ząbek czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem ok.20 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę śmietany, zagęścić sosem pieczarkowym doprawić pieprzem i przyprawą lub solą. Można na koniec dosypać pokrojonego swieżego koperku,przez co danie zyska na smaku. Gulasz można podawać z ugotowanym w międzyczasie ryżem lub ziemniakami.
rada Gośki: można też dodać do gulaszu pół puszki kukurydzy lub groszku a śmietanę zastąpić jogurtem greckim, na koniec można posypać świeżymi ziołami
fotka redakcja