Szybka zupa dyniowa

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Ta zupa „chodziła” za mną już od jakiegoś czasu a dynię możemy kupić przez większą część roku więc polecam!

składniki:

  • ok. 1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce)
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 10 dkg sera żółtego łagodnego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka)
  • na grzanki: 1 bułka kajzerka + 2 łyżki masła lub oliwy

sposób przygotowania: Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i  obrany ze skórki, pokroić w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalać 0,5 l wody i gotować 10 min.. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksować na krem, dodać vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotować jeszcze 5-8 min. mieszając i ….gotowe! Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody. Kiedy dynia się gotuje pokroić bułkę w  kosteczkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną bułkę, prażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliła a tylko zrumieniła. Zupę podawać gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota!

file1300198430



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...