Szybka zupa dyniowa
Ta zupa „chodziła” za mną już od jakiegoś czasu a dynię możemy kupić przez większą część roku więc polecam!
składniki:
- ok. 1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce)
- 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 10 dkg sera żółtego łagodnego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy typu Vegeta
- 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka)
- na grzanki: 1 bułka kajzerka + 2 łyżki masła lub oliwy
sposób przygotowania: Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i obrany ze skórki, pokroić w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalać 0,5 l wody i gotować 10 min.. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksować na krem, dodać vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotować jeszcze 5-8 min. mieszając i ….gotowe! Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody. Kiedy dynia się gotuje pokroić bułkę w kosteczkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną bułkę, prażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliła a tylko zrumieniła. Zupę podawać gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota!