Szybka zupa dyniowa

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Ta zupa „chodziła” za mną już od jakiegoś czasu a dynię możemy kupić przez większą część roku więc polecam!

składniki:

  • ok. 1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce)
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 10 dkg sera żółtego łagodnego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka)
  • na grzanki: 1 bułka kajzerka + 2 łyżki masła lub oliwy

sposób przygotowania: Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i  obrany ze skórki, pokroić w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalać 0,5 l wody i gotować 10 min.. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksować na krem, dodać vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotować jeszcze 5-8 min. mieszając i ….gotowe! Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody. Kiedy dynia się gotuje pokroić bułkę w  kosteczkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną bułkę, prażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliła a tylko zrumieniła. Zupę podawać gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota!

file1300198430