Szybka i zdrowa zupa jarzynowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki na zupę:
– torebka mrożonych warzyw
– 5 ziemniaków
– kubek śmietany 12%
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżka mąki
– sól, pieprz
Wykonanie:
Zagotować litr wody. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i mrożonkę warzywną. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 10-15 minut. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dolać 150 ml gorącej zupy, dosypać mąkę. Całość zmiksować na gładki krem, dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Zupa doskonale smakuje pasypana natką pietruszki oraz koperkiem.
Można podawać z ciemnym pieczywem.