Szwedzki obiad w 30 minut
Artykuł zewnętrzny
Na dwie porcje potrzebujesz:
20 mrożonych klopsików mięsnych z Ikei ;)
6 ziemniaków
200 g brokułów
łyżkę oleju
na surówkę:
2 marchewki
1 jabłko
łyżeczka oliwy
sok z cytryny
oraz koperek i 4 łyżki dżemu z borówki lub żurawin
Ziemniaki obierz i wrzuć do osolonej wrzącej wody – gotuj do miękkości. Klopsiki duś pod przykryciem na patelni z odrobiną oliwy, pod koniec duszenia dodaj brokuły i duś dalej aż do miękkości. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą.
Ziemniaki wyłóż na talerz, obok połóż klopsiki i brokuły, całość posyp posiekanym koperkiem i podawaj z surówką i borówkami/żurawiną.