Szwedzki obiad w 30 minut

30 czerwca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Na dwie porcje potrzebujesz:

20 mrożonych klopsików mięsnych z Ikei ;)

6 ziemniaków

200 g brokułów

łyżkę oleju

na surówkę:

2 marchewki

1 jabłko

łyżeczka oliwy

sok z cytryny

oraz koperek i 4 łyżki dżemu z borówki lub żurawin

Ziemniaki obierz i wrzuć do osolonej wrzącej wody – gotuj do miękkości. Klopsiki duś pod przykryciem na patelni z odrobiną oliwy, pod koniec duszenia dodaj brokuły i duś dalej aż do miękkości. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą.

Ziemniaki wyłóż na talerz, obok połóż klopsiki i brokuły, całość posyp posiekanym koperkiem i podawaj z surówką i borówkami/żurawiną.

file1309438901