Szukasz przepisu na pyszną zupę? Domowy krupnik na pewno cię nie zawiedzie! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szukasz przepisu na pyszną zupę? Domowy krupnik na pewno cię nie zawiedzie!

8 stycznia 2020, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zupa z bardzo długą historią. Gości na polskich stołach od wieków, choć z biegiem czasu zmieniała się jej receptura. Czego zatem spodziewać się po krupniku? Z pewnością tego, że będzie gęsty, bogaty w składniki, aromatyczny i pyszny. Jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z jesiennymi i zimowymi chłodami. Co zrobić, by stał się daniem, na którego dokładkę skusi się każdy? Podpowiadamy!

Krupnik – co trzeba wiedzieć?

Podstawą zupy jest kasza jęczmienna. Od niej, nazywanej w przeszłości krupą, bierze zresztą swoją nazwę. Powstaje na wywarze warzywnym lub mięsnym uzyskiwanym najczęściej z drobiu lub wieprzowiny. Krupnik zapisał się na kartach polskiej historii jako danie, które pojawiało się zarówno w królewskim jadłospisie, jak i na stołach biedniejszych obywateli. Popularność zdobył dzięki tanim i powszechnie dostępnym składnikom. Sprytne gotowanie jest cenione także i dziś.

Choć przepis na krupnik wydaje się prosty, zupę można przyrządzać w wielu różnorodnych wariantach. W niektórych – dla uzyskania jeszcze głębszego aromatu – dodawane są suszone grzyby. Spotykane są wersje z ziemniakami, brukselką, szparagami i kalafiorem. Amatorzy mięsnych kąsków przepadają za włączaniem do zupy soczystych kawałków wieprzowiny. Co ciekawe, nie w każdym krupniku można znaleźć kaszę jęczmienną. Istnieją przepisy, które podpowiadają, by użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub ryżu.

Tym razem skupimy się na najbardziej tradycyjnym wydaniu. Czas sprawdzić, co wpływa na znakomity smak zupy i na co należy zwracać uwagę podczas kucharzenia.

Po pierwsze – kasza

Kasza jęczmienna to obowiązkowy składnik klasycznego krupniku. Istnieje jej kilka odmian, do zupy często polecana jest kasza jęczmienna perłowa. Fanom naprawdę gęstych kombinacji do gustu przypadnie także pęczak. Powinna być ona dodawana bezpośrednio do garnka, bez żadnych poprzedzających zabiegów. Najlepiej jest zachować proporcje: pół szklanki kaszy na dwa litry wywaru.

Jeśli jednak komuś zależy na bardziej klarownym i mniej kleistym efekcie końcowym, kaszę można przepłukać kilkakrotnie na sitku lub ugotować osobno i dodać do zupy na samym końcu.

Po drugie – mięso

Esencjonalny wywar to podstawa. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się popularna włoszczyzna. Jeśli jednak preferujemy mięsną podstawę, warto wybrać mięso wieprzowe. Wędzone żeberka sprawiają, że zupa zyskuje jeszcze bardziej intensywny aromat. Można użyć także łopatki, schabu lub golonki. Do zrobienia wywaru nadaje się drób, zwłaszcza skrzydełka lub korpus. W niektórych przepisach można trafić na drobiowe podroby, wśród których prym wiodą żołądki. Stosowana jest też wołowa pręga lub szponder.

Po trzecie – warzywa

Są równie ważne jak dwa wcześniejsze elementy. W dobrym krupniku nie powinno zabraknąć marchewki. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z jej ilością – zupa może nabrać nadmiernej słodyczy. Co jeszcze z warzywnych dodatków musi znaleźć się w garnku z apetyczną zawartością? Niezbędnym składnikiem jest opalona cebula. Choć kojarzy się ją głównie z rosołem, smak krupniku urozmaici tak samo skutecznie. Korzeń pietruszki, seler i por też muszą pojawić się na liście zakupów. Gdy zależy nam na bardzo gęstej zupie, przydatne okażą się ziemniaki.

Jarzyny gotujmy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli chodzi o przyprawy, miejmy w pogotowiu lubczyk, koperek lub natkę pietruszki.

Krupnik – czy wiesz, że…?

W wielu domach receptury na tę pyszną zupę przekazywane są z pokolenia na pokolenie jako rodzinne dziedzictwo. Nic dziwnego – takie przysmaki są na wagę złota. Przepis na krupnik został uwzględniony w jednej z najsłynniejszych polskich książek kucharskich, noszącej tytuł 365 obiadów za pięć złotych autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Pierwsze wydanie pochodzi z 1860 roku, co świadczy o istotnej roli krupniku w polskich kulinariach.

Poznając nowe, często egzotyczne przepisy, nie zapominajmy o tradycyjnych przysmakach. Dla utrwalenia wiedzy polecamy przepis na krupnik domowy, który znajdziecie tutaj. Dzięki instrukcji przedstawionej krok po kroku, zupa nie będzie skrywać już żadnych tajemnic.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz