Sztuka zdrowego odżywiania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sztuka zdrowego odżywiania

30 października 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Zdrowe jedzenie to jedno z najczęściej poruszanych zagadnień w dzisiejszym świecie. Nic w tym zresztą dziwnego, zważywszy na ogrom żywności niezdrowej, zalegającej na sklepowych półkach oraz serwowanej w barach szybkiej obsługi. Coraz więcej ludzi decyduje się przeciwstawić owej fali „śmieciowego” jedzenia, zastępując je produktami naturalnymi, bezpiecznymi dla organizmu oraz często… znacznie smaczniejszymi.

Coś do chrupania

Utrapieniem dla wielu osób bywają nie tyle główne posiłki (bo tutaj postulat zdrowego odżywiania wcale nie jest aż tak trudny do realizacji), ile raczej podjadanie pomiędzy nimi. Siedząc w biurze, przy komputerze czy na nudnej lekcji szkolnej, odruchowo szukamy pod ręką czegoś do pochrupania czy szybkiego przegryzienia dla zabicia nudy. Popularne przekąski w stylu wafelków czy chipsów są kaloryczne i tuczące, a np. zakup świeżych owoców nie zawsze wchodzi w grę. Wiele osób zastanawia się zatem, jak wyjść z owego żywieniowego impasu, aby z jednej strony dbać o linię i dobre samopoczucie, z drugiej zaś – nie skręcać się z głodu.

Z pomocą przychodzą nam tutaj zdrowe przekąski wiodących polskich marek. Dzięki nim możemy się codziennie zaopatrywać w produkty takie jak wafle ryżowe, otręby owsiane czy np. ciasteczka zbożowe w różnych wariantach. Produkty te zapewnią nam uczucie sytości między posiłkami, nie obciążając przy tym organizmu zbędnymi kaloriami czy wręcz szkodliwymi „polepszaczami” smaku.

Linia zdrowych przekąsek

Najpopularniejszym rodzajem „małego co nieco” do chrupania okazują się chyba wafle ryżowe. Dzięki poręcznemu opakowaniu można je bez trudu schować do torby czy plecaka, zaś bogaty wybór tych wafli sprawia, że każdy może dobrać je wedle własnych upodobań. W sklepach znajdziemy zatem wafle wieloziarniste, z sezamem, z kukurydzą, z solą morską czy nawet… z belgijską czekoladą! Zwłaszcza ów ostatni wariant zrobił karierę w sklepach, gdyż zainteresował nawet tych, którzy generalnie nie przejmują się zasadami zdrowego jadłospisu.

Wybór naturalnego, bezpiecznego dla zdrowia jedzenia jest jednak znacznie bogatszy. Dużą popularnością cieszą się np. owsianki (w różnych smakach) oraz otręby owsiane, które można dodawać do mleka, jogurtu czy koktajli owocowych. Takie zdrowe przekąski na długo eliminują uczucie głodu, a w dodatku charakteryzuje je lekkostrawność i niewygórowana cena. Zwłaszcza ten ostatni aspekt okaże się istotny dla wielu spośród nas – ponieważ wszystkie te produkty oferują nam polskie firmy, zapłacimy za nie stosunkowo niedużo. W zamian zyskamy zaś nietuzinkowe smaki oraz moc cennych składników odżywczych.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz