Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1,5 kg wołowiny np. ligawy lub biodrówki
– 2 cebule
– pęczek włoszczyzny
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– sól, pieprz
– łyżka pieprzu w ziarnach
– 3 łyżki masła i mąki
– 2 żółtka
– szklanka mleka
– 5 dag startego chrzanu
Wołowine z warzywami włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele, zalać gorącą wodą, posolić do smaku, gotować około 2,5 godziny. Ugotowane mięso wyjąć, wywar przecedzić, odmierzyć 3,4 szklanki wywaru. Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę, zasmażyc nie rumieniąc, zasmażkę połączyć z zimnym mleikiem i chrzanem, dodać żółtka, przyprawić, polać pokrojone mięso i podawać z ziemniakami i marchewką.