Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

23 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1,5 kg wołowiny np. ligawy lub biodrówki

– 2 cebule

– pęczek włoszczyzny

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 2 liście laurowe

– sól, pieprz

– łyżka pieprzu w ziarnach

– 3 łyżki masła i mąki

– 2 żółtka

– szklanka mleka

– 5 dag startego chrzanu

Wołowine z warzywami włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele, zalać gorącą wodą, posolić do smaku, gotować około 2,5 godziny. Ugotowane mięso wyjąć, wywar przecedzić, odmierzyć 3,4 szklanki wywaru. Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę, zasmażyc nie rumieniąc, zasmażkę połączyć z zimnym mleikiem i chrzanem, dodać żółtka, przyprawić, polać pokrojone mięso i podawać z ziemniakami i marchewką.

file1261567455