sztuka mięsa

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sztuka mięs wg mojej Teściowej

Dawniej jedno z popularniejszych dań . Dziś trochę mniej gotowane .Występuję w wielu odmianach . Z sosem chrzanowym, musztardowym, koperkowym lub w rosole .

Czas : 2 godziny

Składniki :

0,5 kg antrykotu ( rostbefu , pręgi, )
0,5 kości wołowych
4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
biała część pora
½ selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
1 łyżka maggi w płynie
6 średnich ziemniaków
1 litr wody

Umyte kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą, osolić . Gotować 30 minut . Mięso umyć i oczyścić z błon ( ja wolę mięso chude nie przerośnięte )włożyć do wrzącego wywaru . Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie , dodać 1 łyżkę maggi . Gotować ok. 45 minut . Włożyć warzywa i dalej gotować 15 minut. Po tym czasie wyjąć kości i włożyć całe ziemniaki. Cały czas gotować aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć mięso , warzywa , ziemniaki z wywaru . Podawać mięso obłożone warzywami ( bez cebuli ) i ziemniakami polane odrobiną wywaru . Do tego podawać chrzan ( Np. chrzanem jabłkowym ) lub sos chrzanowy .

Wywar z gotowania użyć na zupę .
Tego by ziemniaki gotować w wywarze razem z mięsem nauczyła mnie moja Teściowa ( pochodziła z Warszawy ). Nie wiem czy jest to jej pomysł czy wzięła to z jakiegoś starego przepisu. W każdym razie tak ugotowane ziemniaki są bardzo smaczne i pasują do gotowanej wołowiny .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...